Saltar al contenido

Ante crisis globales, transformar la Educación

Des d’Edualter esperem que us trobeu bé.

Com ja vam anunciar fa uns dies, us volem consultar la vostra opinió sobre algunes inquietuds i sensacions viscudes durant aquestes darreres setmanes i vincular-les amb l’esforç que fem des d’Edualter i des de moltes altres entitats i col·lectius en relació a l’Educació per a la Justícia Global.

Davant d’aquesta situació tan excepcional que estem vivint l’educació s’ha hagut d’adaptar i reaccionar amb tota la responsabilitat que requereix el moment. Sentim que aquests dies tot i que sembli una paradoxa, no tenim temps, i el que trobem més a faltar són espais de reflexió compartida entre diversos agents, en aquest cas de l’àmbit educatiu.

Per això hem elaborat una breu consulta, amb la finalitat de recollir les diverses percepcions i debats oberts al voltant de la situació i el rol de l’educació en aquesta crisi, que ens permeti repensar la funció que té o que hauria de tenir l’educació per donar resposta a les necessitats del moment. Volem esbrinar com podem acompanyar la situació actual des de diferents realitats per tal que l’educació sigui el més humanitzadora i transformadora possible.

Des d’Edualter treballem per una educació transformadora. Des de que es va iniciar el confinament, també hem hagut d’aturar parcialment, o fer canvis en la nostra activitat. Perquè no dir-ho?, ens està resultant complex trobar posicionaments que no incomodin dins d’aquest confinament que s’allarga.

Fa gairebé un mes vam engegar la campanya #AturemPerTransformar, compartint diversitat de recursos per acompanyar el moment que estem vivint. Al nostre entendre aquesta «crisi» posa sobre la taula la saturació del sistema hegemònic i ens planteja la necessitat urgent de construir transicions i sobiranies. És des d’aquest lloc des d’on també entenem l’Educació per a la Justícia Global.

Creiem que és necessari un punt de reflexió per a valorar l’estat de l’educació, no sols dels instruments, dispositius, metodologies o consensos socials per a assegurar el dret equitatiu a l’educació, sinó també de la necessitat de començar a prioritzar algunes finalitats essencials i ètiques de l’escola: com a espai d’inspiració i llavor de transformació social cap a la Justícia Global.

Davant les evidents urgències i crisis que ens afligeixen, trobem que les veus que han estat invisibilitzades o no reconegudes han de participar en aquest debat. Els col·lectius i moviments socials que proposen un canvi de model poden aportar elements per a una necessària visió crítica en relació als aprenentatges que l’alumnat requerirà per al futur.

Reprendre el curs, re-il·lusionar a infants i joves per mantenir viva la motivació escolar des de JA, ens sembla necessari, sempre que reflexionem des d’ara sobre l’educació per a futurs alternatius.

Us convidem a construir juntes aquesta reflexió. A través d’aquesta primera consulta esperem poder obrir un procés en el qual construïm des de la proximitat i el compromís diferents camins d’il·lusió i d’esperança per a la infància i la joventut

2 comentarios en «Ante crisis globales, transformar la Educación»

  1. Pingback: Resultados de la consulta "Ante crisis globales, transfromar la Educación" - RedEFES

Deja un comentario