Document de treball 21.12.2012
Comissió d’Estratègies Didàctiques
Principis metodològics en que es basa l’educació per al desenvolupament en l’àmbit escolar
-
Enfocament integral de la persona, és a dir, l’aprenentatge és un procés individual en què cadascú va construint la seva identitat i es va configurant èticament. Aquesta configuració ètica ha de reflectir un equilibri entre pensament (raó), sensibilitat (emoció) i moviment (acció). Per tant, l’acció educativa ha de fer èmfasi en desenvolupar pensaments, sentiments i comportaments proactius en l’alumnat.
-
Aproximació multidisciplinar a la construcció dels sabers, és a dir, l’educació per al desenvolupament en l’àmbit escolar ha de basar-se en propostes educatives que permetin, potenciïn i armonitzin diferents àmbits del saber. En aquest sentit, es preten apropoar a l’alumnat a la comprensió de la complexitat del món que l’envolta per tal de donar resposta als reptes que li planteja.
-
Protagonisme del alumnat en el procés d’aprenentatge, és a dir, l’alumnat ha d’aconseguir progressivament un major nivell d’autonomia per tal de de construir el seu projecte de vida individual i social. Per tant, el paper del professorat ha de ser d’acompanyament i de creació de les condicions pedagògiques necessàries per tal de capacitar l’alumnat en aquesta línia.
-
Acció i participació en el procés d’aprenentatge de l’alumnat per fomentar la capacitat de transformar l’entorn i transformar-se, és a dir, l’aprenentatge hauria de basar-se en activitats i participació activa de l’alumnat.
-
Vivència i experiència per desenvolupar aprenentatges significatius, és a dir, qualsevol aprenentatge nou ha de partir dels interessos de la persona. D’aquesta manera, aquests nous coneixements poden esdevenir en rellevants, funcionals i significatius per a la persona i, per tant, aplicables a la vida diària.
-
Flexibilitat i contextualització didàctico-metodològica, és a dir, l’acció educativa ha de ser adequada a les diferents característiques, ritmes d’aprenentatge i nivells de l’alumnat, les seves circumstàncies concretes i el seu moment vital.
-
En la mateixa línia, l’educació per al desenvolupament ha de promoure l’ús de diferents estratègies didàctiques que fomentin la curiositat, la indagació, la reflexió, la contrastació, el intercanvi, la sensibilització i la transformació de la realitat que ens envolta.
-
Multidireccionalitat en l’acció educativa, significa el reconeixement dels diferents agents educatius que formen part del procés d’aprenentatge. En conseqüència, el sentit de l’acció educativa no es redueix a l’acció unidireccional empesa pel professorat envers l’alumnat o pel centre educatiu envers les families o l’entorn, sinó que esdevé un creixement i adquisició d’aprenentatge compartit.
Pingback: Hem participat en el seminari de llançament del projecte europeu REDSSO » Competències i EpD