Desde Edualter llevamos unos días compartiendo recursos a través de nuestras redes sociales, ya que como comentabamos en una de las anteriores entradas, este parón no puede ser de otra manera, sino que transformador (y estamos mirando de poder contribuir desde nuestra posición), por convicción y por necesidad.
Los recursos que hemos compartido están enfocados principalmente para docentes, para transitar hacia una educación emancipadora y para la Justicia Global, desde los diversos ejes de trabajo que consideramos imprescindibles. Al mismo tiempo, consideramos que los recursos son de interés para la sociedad en general, per posseir-nos de referents, somnis i alternatives viables i tangibles que ens facin caminar amb direcció i fermesa en aquesta transició, replicable a la nostra quotidianitat.
Abans de compartir la recopilació de referents que hem realitzat, necessitàvem fer explícites algunes veus que ens envolten aquests dies en els espais de reflexió intern, com entitat.
Ens resulta complexe trobar la nostra posició en el context de crisi i d’excepcionalitat que estem vivint, vivim en una controvèrsia permanent que esperem saber-la superar per realitzar acostaments i per créixer, intentant no deixar de ser honestes i coherents.
Observem que continuem dins l’engranatge de la productivitat quan el món està potes enlaire, forçant-nos en «normalitzar» el dia a dia mentres hi ha un abisme, adonant-nos que ens manquen canals d’escolta activa amb la comunitat educativa i espais de diàleg per reflexionar conjuntament
- què és el dret a l’educació en un estat de confinament?
- quines són les prioritats?
- com ho fem per no aprofundir les escletxes de la desigualtat?
- què és el que realment és important ara?
- quins drets de privacitat i seguretat s’estan vulnerant en utilitzar xarxes comercials de comunicació i interacció?
- I una bateria infinita de preguntes…
Ens sumem a les reivindicacions que han aparegut els darrers dies com a resposta a la comunicació del Departament d’Educació de mantenir les classes online i avaluar aquest trimestre en situació de confinament, aquestes directius considerem que van en contra al dret a una educació transformadora i en detriment d’una educació inclusiva que posi la vida al centre, sense reproduir i aprofundir desigualtats socials.
Des de Edualter i amb el compromís permanent per a constuir una educació cap a un món més just, creiem que és el moment d’imaginar i repensar finalitats i prioritats d’aprenentatge per a infants, joves i societat en general.
És el moment de reflexionar i reconèixer, honesta i modestament, des de la nostra vulnerabilitat, els errors del sistema (econòmic, social, polític i cultural) que ens han encaminat a aquesta situació, també és moment d’escoltar experiències d’altres latituds, d’altres sectors invisibilitzats, altres sabers, altres sentires…
En aquesta línia, per a continuar amb aquest esforç ens agradaria escoltar, escoltar les vostres necessitats i prioritats, saber en quin espai de trobada podem contribuir, acompanyar… en breu us consultarem de manera més sistematitzada, mentrestant, ens podeu escriure al nostre correu electrònic
Esperem que el recull de recursos us resultin inspiradors i serveixin per obrir finestres, considerem que cadascún d’ells aporten mirades, reflexions i actuacions necesàries en el moment actual que estem vivint.
(Cliqueu damunt l’imatge per poder-los descobir):
Pingback: Davant de crisis globals, transformar l’Educació – Competències per transformar el món
Pingback: Davant de crisis globals, transformar l’Educació – Competències per transformar el món
Pingback: Davant de crisis globals, transformar l’Educació Ante crisis globales, transformar la Educación – El blog d'Edualter