Skip to content

Publicat el decret que modifica els ensenyaments mínims de primària i secundària en el que té a veure a l’àrea d’Educació per a la Ciutadania

  • by

Avui 4 d’agost s’ha publicat el Reial decret 1190/2012, de 3 d’agost, pel qual es modifiquen el RD 1513/2006 i el RD 1631/2006 en els quals s’estableixen els ensenyaments mínims d’Educació Primària i Educació Secundària Obligatòria.

La modificació substancial té a veure amb l’àrea d’Educació per a la Ciutadania i els Drets Humans.

Deixem aquí, l’enllaç al Butlletí Oficial de l’Estat per conèixer aquestes modificacions.

També aprofitem per incloure el text del decret pel que fa a la contribució de l’àrea al desenvolupament de les competències bàsiques:

Primària:

“L’Educació per a la ciutadania contribueix a desenvolupar alguns aspectes destacats de diverses competències, però es relaciona directament amb la competència social i ciutadana. En relació amb aquesta competència, l’àrea afronta l’àmbit personal i públic implícit en ella: propicia l’adquisició d’habilitats per viure en societat i per exercir la ciutadania democràtica. Així, l’àrea pretén el desenvolupament de nens com a persones dignes i íntegres, la qual cosa exigeix reforçar l’autonomia, l’autoestima, l’afany de superació, i afavorir l’esperit crític per ajudar a la construcció de projectes personals de vida. També es contribueix a la competència i a millorar les relacions interpersonals en la mesura que l’àrea proposa la utilització sistemàtica del diàleg. Per a això, l’àrea inclou continguts específics relatius a la convivència, la participació, al coneixement de la diversitat i de les situacions de discriminació i injustícia, que han de permetre consolidar les habilitats socials i els hàbits cívics necessaris per a una societat democràtica.

Així mateix, l’àrea contribueix a l’adquisició del coneixement dels fonaments i les maneres d’organització de les societats democràtiques, a la valoració de la conquesta dels drets humans i al rebuig dels conflictes entre els grups humans i davant les situacions d’injustícia. Són continguts específics de l’àrea els principis continguts a la Declaració Universal dels Drets Humans, la Convenció dels Drets del Nen i la Constitució Espanyola, així com la seva aplicació per part de diverses institucions.

La identificació dels deures ciutadans i l’assumpció i exercici d’hàbits cívics adequats a la seva edat en l’entorn escolar i social permetrà que els futurs ciutadans s’iniciïn en la construcció de societats més cohesionades, lliures, pròsperes, equitatives i justes.

Al desenvolupament de la competència per aprendre a aprendre es contribueix en la mesura en què l’àrea proposa l’estímul de les habilitats socials, l’impuls del treball en equip, la participació i l’ús sistemàtic de l’argumentació, que requereix el desenvolupament d’un pensament propi. La síntesi de les idees pròpies i alienes, la presentació raonada del propi criteri i la confrontació ordenada i crítica de coneixement, informació i opinió, afavoreixen també els aprenentatges posteriors.

Des de l’àrea s’afavoreix la competència d’autonomia i iniciativa personal, en la mesura en què es desenvolupen iniciatives de planificació, presa de decisions, participació, organització i assumpció de responsabilitats. L’àrea entrena en el diàleg i el debat, en la participació, en l’aproximació respectuosa a les diferències socials, culturals i econòmiques i en la valoració crítica d’aquestes diferències així com de les idees. El currículum atén, des de l’argumentació, a la construcció d’un pensament propi i a la presa de postura sobre problemes i possibles solucions. Amb això, s’enforteix l’autonomia de l’alumne per analitzar, valorar i decidir, des de la confiança en si mateix i el respecte a les altres persones.

A la competència en comunicació lingüística es contribueix a partir del coneixement i de l’ús de termes i conceptes propis de l’àrea. A més, l’ús sistemàtic del debat, procediment imprescindible en aquesta àrea, contribueix específicament a aquesta competència, perquè exigeix exercitar-se en l’escolta, l’exposició i l’argumentació”.

 

Secundària:

 

“L’Educació per a la ciutadania i els drets humans i l’Educació Ètic-cívica es relacionen directament amb la competència social i ciutadana però, a més, contribueixen a desenvolupar alguns aspectes destacats d’altres competències bàsiques.

En relació amb la competència social i ciutadana s’afronta l’àmbit personal i públic implícit en ella: propicia l’adquisició d’habilitats per viure en societat i per exercir la ciutadania democràtica. A més de contribuir a reforçar l’autonomia, l’autoestima i la identitat personal, afavoreix el desenvolupament d’habilitats que permeten participar, prendre decisions, triar la forma adequada de comportar-se en determinades situacions i responsabilitzar-se de les decisions adoptades i de les conseqüències derivades de les mateixes. També contribueix a millorar les relacions interpersonals lloc que treballa les habilitats encaminades a aconseguir la presa de consciència dels propis pensaments, valors, sentiments i accions.

Es contribueix també a la competència a partir de l’adquisició del coneixement dels fonaments i les maneres d’organització dels Estats i de les societats democràtiques i d’altres continguts específics com l’evolució històrica dels drets humans i la forma en què es concreten i es respecten o es vulneren al món actual, particularment, en casos de conflicte o per part de règims no democràtics.

Es contribueix directament a la dimensió ètica de la competència social i ciutadana, afavorint que els alumnes reconeguin els valors de l’entorn i, alhora, puguin avaluar-los i comportar-se coherentment amb ells, en prendre una decisió o en afrontar un conflicte. Així mateix, s’ha d’afavorir el coneixement dels valors universals i els drets i deures continguts a la Declaració Universal dels Drets Humans, en el Conveni Europeu de Drets i Llibertats i en la Constitució Espanyola.

L’Educació per a la ciutadania contribueix al desenvolupament de la competència d’aprendre a aprendre, fomentant l’estímul de les habilitats socials, l’impuls del treball en equip, la participació i l’ús sistemàtic de l’argumentació, la síntesi de les idees pròpies i alienes, la confrontació ordenada i crítica del coneixement, informació i opinió.

Des dels procediments de l’àrea es contribueix al desenvolupament de la competència bàsica d’autonomia i iniciativa personal, perquè es desenvolupen iniciatives de planificació, presa de decisions, participació i assumpció de responsabilitats. El currículum atén especialment a l’argumentació, a la construcció d’un pensament propi, a l’estudi de casos que suposin una presa de postura sobre un problema i les possibles solucions.

L’ús sistemàtic del debat contribueix a la competència en comunicació lingüística, perquè exigeix exercitar-se en l’escolta, l’exposició i l’argumentació. D’altra banda, la comunicació de sentiments, idees i opinions, imprescindibles per aconseguir els objectius d’aquestes matèries, en utilitzar tant el llenguatge verbal com l’escrit, la valoració crítica dels missatges explícits i implícits en fonts diverses i, particularment, en la publicitat i en els mitjans de comunicació, també ajuden a l’adquisició de la competència. Finalment, el coneixement i de l’ús de termes i conceptes propis de l’anàlisi social, possibiliten l’enriquiment del vocabulari.”

Leave a Reply