Jornades Economies Feministes a l’aula. Transformar l’escola per posar la vida al centre

Les Jornades, que van tenir lloc els dies 28 i 29 de Febrer de 2020, van ser una bona oportunitat per compartir reflexions, anàlisis, vivències i experiències de persones vinculades a l’àmbit educatiu.

Docents de primària i secundària,  representants d’associacions de famílies, persones d’entitats, plataformes i moviments socials, tant de Barcelona com d’altres àrees de Catalunya, de l’estat Espanyol i d’altres països, ens vam reunir per debatre conjuntament sobre com incorporar les economies feministes a les aules, centres educatius i entorn, des de la diversitat de mirades i aportacions de cadascuna de les participants.

El divendres 28 de Febrer, a les 17h va tenir lloc la inauguració de les jornades, que van protagonitzar el grup de joves Ganas de Vivir, amb una representació amb la que ens van permetre visualitzar de forma molt directa les discriminacions, opressions i violències viscudes en els propis cossos al llarg del seu procés d’escolarització. Les seves veus ens van interpel·lar i ens van fer veure la necessitat d’espais de reflexió i debat com el d’aquestes jornades.

A continuació va tenir lloc la Taula de debat sobre l’Economia Feminista a l’aula,  en la qual, partint del Bon Viure com a horitzó global, i de les reflexions des del local a lo global, es proposava posar al punt de mira el potencial educatiu i transformador de pensar l’economia des del feminisme.

Vam comptar amb la participació de Natàlia Garrido de la comissió d’Economies Feministes de la XES, Blanca Bayas, de l’Observatori del Deute en la Globalització, i Adriana Guzmán Arroyo, del Colectivo de Feminismo Comunitario Antipatriarcal de Bolívia, amb la dinamització de Júlia Ramos i Berta Maristany de l’equip d’Edualter

Dissabte al matí van tenir lloc dos tallers d’experiències simultanis.

Les experiències de les taules van ser molt inspiradores!

A la primera taula d’experiències vam comptar amb la participació d’Irene Cardona de l’Etnogràfica, Mara Nieto de Fuhem,  Núria Gómez i Quim de la Fundació Akwaba i l’Eduard Navarro com a facilitador. Totes elles ens van explicar alguns dels projectes en els quals les seves entitats destinen treballs i esforços. Recomanem que doneu un cop d’ull a les experiències: diverses entre elles, enriquidores i complementàries.

La segona taula d’experiències va comptar amb la participació d’Anna Tutzo (Hora Lliure), d’Ana Jiménez (Ecotono S.Coop. And.) i de Sofia (FETS). La dinamització va ser portada per la Júlia Ramos i l’Andrea Malca.

Finalment, vam tancar les jornades amb la Taula de debat sobre articulació de propostes, incidència i denúncia. Es va parlar del currículum i dels itineraris per a posar la vida al centre, de la cura i la comunitat educativa, de la situació del professorat i la implicació de les família, i de la lògica capitalista de l’educació, innovació i competència. De la mà de Pedro Gozalbo, de l’Associació d’enseyants d’economia i empresa, Belén Tascón, de la FAPAC, i Cecília Bayo, de la plataforma Vers les Escoles Feministes.

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*