Portem ja uns dies habitant aquesta situació d’inquietud i excepcionalitat, a causa de dinàmiques globals. Som interdependents a escala local i global, un cop més aquest fet s’està posant en evidència de manera molt gràfica.
Des d’Edualter, no ens agradaria caure en el romanticisme d’aquest confinament, ja que a nivell econòmic i social s’accentuen unes conseqüències difícils de pair.
A la vegada, en són moltes les que no gaudeixen d’una llar-refugi, les que pateixen la segregació dels seus drets per qüestions purament administratives, o les que ja han patit abusos laborals. També cal pensar en les conseqüències per a aquelles dones i infants per qui confinar-se a casa representa un perill, com ens han estat recordant des de diverses plataformes aquests dies.
La situació desvela quines pors com a societat són prioritàries i mereixedores de la nostra alarma (sic) i obediència. Però també totes aquelles realitats de les que som testimonis i còmplices, per inactivitat, cada dia, que no generen en nosaltres aquesta capacitat de mobilització i acció ciutadana.
Hem de posar tota l’atenció en no reforçar l’aïllament social, fer comunitat, fa temps que ja sabem que és tot el que tenim. I més en moments de crisis hem de ser crítiques i a estones agafar distància de la crisi sanitària, per tal d’estar en alerta també de les maniobres oportunistes que es realitzin des del poder econòmic i polític (doctrina de xoc).
És cert que tant en el procés d’aquesta exepcionalitat, com en totes les externalitats que se’n deriven, fan evident que el sistema que ens governa no resulta vàlid, ja que genera múltiples violències i vulneracions de manera sistemàtica, tot augmentant un control de la població que a voltes ens ofega. La situació ens desperta moltes preguntes, emocions incòmodes i contradictòries. Ens preguntem quins valors amaga aquest escenari i les respostes ens inquieten.
Des de l’educació per a la Justícia Global, no podem deixar de creure que les crisis són oportunitats per generar canvis, oportunitats de reflexió per a la transformació, per a transitar . En aquest cas, per desprendre’ns del model de desenvolupament capitalista (el que per naturalesa és crisi), heteropatriarcal i colonial, per acostar-nos als plantejaments del decreixement ecofeminista o del Buen Vivir.
Farem el possible per acompanyar aquest moment recomanant lectures, diverses de temàtiques i per a diversitat de lectores, per practicar de mirar des d’altres prismes, pensar des d’altres posicionaments, que lluny de ser nous fa temps que posen la vida com a motor i punt de partida. Amb valentia permetem-nos construir altres realitats. Vetllem perquè de tota l’experiència que estem vivint en digerim aprenentatges a escala individual, comunitària i global.
Acompanyem-nos, , aquests dies i els que vindran, més a prop de Transformar el Món, sabent-nos un únic nosaltres.
Molta aturada, comunitat, solidaritat i reflexió! #AturemPerTransformar
Seguiu les nostres publicacions en:
Pingback: #AturemPerTransformar: recursos que acompanyen i transformen – Competències per transformar el món
Pingback: #AturemPerTransformar: recursos que acompanyen i transformen – Competències per transformar el món
Pingback: Els debats educatius de la Covid-19: més enllà del “Tot anirà bé”. - #edutransforma
Pingback: Davant de crisis globals, transformar l’Educació Ante crisis globales, transformar la Educación – El blog d'Edualter