Skip to content

2ª Sessió: Justícia Ambiental i Emergència Climàtica

  • by

El dia 19 de novembre ens tornem a trobar per segona vegada, aquest cop per formar-nos i reflexionar al voltant del tema de la Justícia Ambiental i l’Emergència Climàtica, amb el Raúl Almendro d’EduAlter.

Aquí us compartim el material de la sessió Emergencia-climatica-a-les-aules.pdf

En la seva intervenció ofereix una panoràmica sobre les causes de l’emergència climàtica: la disponibilitat massiva d’energia (barata), el sistema capitalista i la cosmovisió que el sustenta. També parla de les conseqüencies d’aquesta situació d’emergència en la biosfera (augment temperatura, pertorbació pluges, fenòmens metereològics extrems, augment nivell mar, acidificació oceans i col.lapse d’ecosistemes), i els seus efectes socioeconòmics (sequeres, sinistres, disminució rendiment pesca i agricultura, migracions, inestabilitat, conflictes i guerres, augment desigualtats). I fa una anàlisi de com aquestes conseqüències afecten de forma diferenciada a les dones, i a les poblacions més empobrides.

Planteja una sèrie d’idees clau per abordar l’emergència climàtica a les aules, com explicar la crisi climàtica i sistèmica a partir de situacions connectades amb la realitat de l’alumnat, promoure l’acció col.lectiva per lluitar contra el poder i la dominació, descobrir noves maneres de satisfer necessitats des de l’autonomia i el respecte, i imaginar futurs desitjables i possibles.

Per acabar, ens aporta una sèrie de recursos educatius per treballar aquestes qüestions, com el Joc A 10 Torns del Col.lapse, el repositori de recursos Braser de Sabers , la plataforma RETO per a la Justícia Global.

En la segona part de la sessió, es fan tres grups per treballar al voltant dels següents blocs:

  • Biodiversitat i ecodependència
  • Emergència climàtica i energia
  • Agents i pràctiques de canvi ecosocial

Es fa una pluja d’idees sobre quins sabers s’haurien d’incorporar a l’aula per treballar al voltant d’aquests tres blocs de contignuts, i es concreten alguns dels elements a tenir en compte, com:

– Quins obstacles o resistències podem tenir per abordar aquest saber?
– Quins mecanismes poden ser activadors o facilitadors per a abordar aquest saber?
– Què pretenem aconseguir abordant aquest saber?

Leave a Reply