Pres de CONGDE
Els canvis introduïts en el sistema educatiu espanyol, suposen un viratge profund en el seu enfocament, deixant de banda que l’objectiu de l’Educació que ha de ser també el de formar ciutadans i ciutadanes lliures, crítiques, capaços d’enfrontar al futur des d’una posició de recerca del bé comú, i no només des dels interessos particulars.
Madrid, 6 d’agost de 2012. La Coordinadora d’ONGD expressa la seva profunda preocupació pel Reial decret aprovat divendres al Consell de Ministres i que té com a objectiu reformar l’assignatura d’Educació per a la Ciutadania, mitjançant la modificació dels currículums d’Educació Primària i Secundària Obligatòria per “suprimir les qüestions controvertides i susceptibles de caure en l’adoctrinament ideològic “segons Moncloa.
Els canvis introduïts en el sistema educatiu espanyol, suposen un viratge profund en el seu enfocament, deixant de banda que l’objectiu de l’Educació que ha de ser també el de formar ciutadans i ciutadanes lliures, crítiques, capaços d’enfrontar al futur des d’una posició de recerca del bé comú, i no només des dels interessos particulars. Per això, és imprescindible conèixer les problemàtiques del món, les situacions d’injustícia, desigualtat i discriminació de qualsevol tipus que pateixen milions de persones, al nostre país i fora d’ell, i potenciar una ciutadania capaç de construir el seu futur en comú i construir cada dia un món millor, basat en el respecte dels drets humans. Per això és imprescindible una mirada global del món, atenent a tots els factors que generen pobresa, desigualtat, destrucció mediambiental i vulneració de drets.
Per contra amb aquest RD es suprimeixen del currículum els continguts referits a la pobresa i la desigualtat al món, a la ‘feminització’ de les mateixes, a la manca d’accés a l’educació com a font de pobresa, als afectes i emocions , a les relacions entre homes i dones i als prejudicis socials, racistes, xenòfobs, homòfons o sexistes, entre d’altres assumptes. Sembla en aquesta revisió primar una perspectiva i visió més centrada en l’individu que en la construcció col · lectiva de la nostra societat en la qual els nens i les nenes seran actors principals matí.
L’executiu aprova in extremis aquest RD sense previ avís o diàleg amb el sector educatiu avui, per introduir els canvis de forma abrupta en el pròxim curs escolar que començarà en només cinc setmanes.
Des de la Coordinadora d’ONGD qüestionem la idoneïtat tant del procediment, com de les formes d’aprovació d’aquest RD i lamentem l’absència d’espais de participació i consulta amplis sobre aquest assumpte, especialment amb les organitzacions socials, i manifestem la nostra preocupació perquè això sigui en realitat el primer pas per a l’eliminació completa de l’assignatura.
La Coordinadora d’ONGD recorda la importància d’obrir espais de treball i de consens amb els agents educatius de tot l’Estat, tant a organitzacions com a col · lectius relacionats amb la comunitat educativa; assegurant així procediments que redundin en processos democràtics en el disseny de les polítiques públiques, tenint l’educació una especial rellevància.